Sitatet er fra Cecilie Marø Høiback, som har en sterk historie å komme med.
– Andre har ofte startet med en drøm, jeg startet bare, forteller Høiback. Hun har vært gjennom en voldsom emosjonell og personlig reise gjennom de siste 9 årene.
– Prosessen er virkelig verdt det. Det kan gjøre vondt å være i vekst og forandring, men jeg har aldri angret, og det har gitt meg veldig mye glede, smiler hun
Høiback er driver og eier av Interiørkollektivet. Her kan du få hjelp med boligstyling, interørdesign og ryddetjenester. I tillegg er det mulig å handle i nettbutikken. Visjonen er å komme inn i livsløpet til kundene.
Mistet sin egen mor
Det å starte sitt et eget firma var ikke noe Cecilie tenkte noe på før hun var over 30. Da hun mistet sin mor, ble dette snudd på hodet.
– Frykten for å ha et liv der man gruer seg til mandager, og ikke får gjort det man har drømt om å gjøre, det har vært tanken at det ikke skal bli min skjebne.
Hun trivdes ikke i den hverdagen hun hadde. Ett og et halvt år etter at moren gikk bort, innså hun at noe måtte forandres.
Da startet hun Marø interiør, og navnet var en tribute til moren. Senere har firmaet skiftet navn slik at det passer bedre med tjenestene som tilbys.
Lyst til å jobbe med interiør
Høiback hadde lyst til å drive med interiør. Hun startet på bar bakke med å være nyutdannet, uten nettverk, uten kapital og erfaring. Derfor brukte hun de første årene på å komme i gang.
Nå er det syv år siden oppstart. Og fra å kun ha en liten bod som lager, kan hun nå boltre seg på 150 kvadratmeter.
Oppsøk andre gründere
Hvis man går med en drøm og lurer på om det er noe for seg, men ikke helt vet hva man skal gjøre, har Cecilie en klar oppfordring:
– Gå på gründertreff og bli kjent med folk. Plutselig møter du noen, eller har en samtale som gjør at du kommer videre.
Finn det som gir deg glede i livet
Det viktigste budskapet til Høiback er at man må finne det som gir deg din mening i livet. Det som gjør at du har lyst til å stå opp. Finne sitt «hvorfor».
– Man trenger ikke stå opp klokka fem for å kalle seg en gründer. Jeg tror jeg har kommet såpass langt som jeg har fordi jeg er helt rå på å stå i ubehag, forteller Cecilie.
– Den største utfordringen har vært å tørre å være seg selv.
Tips til andre som ønsker å starte firma
Cecilie har mange tips til den som ønsker å starte for seg selv:
- Finn ut hvordan du kan starte på en trygg måte, slik at du har økonomisk sikkerhet.
- Finn ut av hvem du ønsker å være når dette går bra.
- Finn ut hva dette innebærer av jobb.
- Ønsker du å jobbe hele dagen, eller ha mer tid sammen med familien?
- Lag en plan for hva du skal bruke pengene på.
- Ha alltid 50.000,- på konto som en buffer.
- Ha noen som kan guide deg.
- Ikke være så opptatt av å gjøre det andre mener er riktig, og andres «fasiter». Tør å stol på at den veien du lager er den riktige for deg.
- Ha fokus på én ting av gangen.
Selvrefleksjon og utvikling
For å bli bevisst på egen utvikling og valg, stiller Cecilie seg en rekke spørsmål hver dag. Noen eksempler hun trekker frem er:
- Hva ønsker jeg mer eller mindre av?
- Hvem skal jeg være?
- Hva har jeg lært og gjort?
- Hva skal jeg ha fokus på videre?
Den største gleden for Høiback har vært selvutvikling.
– Det er helt rått når man skjønner at det er det man driver med. Selv om man føler at man er verdens verste grunder når man sitter på sofaen og ikke jobber på pc, så er det at man ikke ga opp er et arbeid det også. Man skjønner at man ikke er ødelagt.
– Ting kan fikses og repareres. Det var ett eller annet som gjorde at jeg sto i det som var vanskelig. Og det å oppdage at det finnes ubevisste tanker og hindringer, og det å klare å komme ut av dem og få til ting, det er helt rått, smiler Cecilie.